Trekking Annapurna Circuit!

img_20161026_104359

El trekking Annapurna Circuit és un recorregut de 220km que dóna la volta al massís de l’Annapurna. Al llarg del recorregut es poden veure unes de les muntanyes més altes del món, com Annapurna I, Annapurna II, Annapurna III, Dhaulagiri, Manaslu i també la muntanya sagrada, el Machapuchare, entre moltes altres que tampoc es queden endarrera. Durant la caminada anirem veien paisatges increïbles, pobles preciosos i passos a gran altura com el Thorung La Pass, a 5416 metres.

Recoreu que s’han de tramitar els permisos per poder fer el trekking a Nepal Tourism Board. Cal portar 2 fotos tamany carnet (allà us les podeu fer), i si és temporada alta més val que hi aneu ben d’hora ja que s’omple de gent ràpidament i els treballadors van a ritme tropical. L’oficina obre a les 8 del matí. podeu trobar més informació sobre trekkings a nepal a Entre les muntanyes de Nepal. 

Etapes del trekking:

Etapa 1: Pokhara a Besi Sahar 760m (bus) – Chyamche 1430m (amb Jeep)

Etapa 2: Chyamche 1430m – Timang 2750m

Etapa 3: Timang 2750m – Dhikur Pokhari 3060m

Etapa 4: Dhikur Pokhari 3060m – Manang 3540m

Etapa 5: Manang 3540m – Ice Lake 4600m – Manang 3540m

Etapa 6: Manang 3540m – Thorung Phedi 4450m

Etapa 7: Thorung Phedi 4450m – fins a 5000m – Thorung Phedi 4450m

Etapa 8: Thorung Phedi 4450m – Thorung La Pass 5416m – Muktinath 3760m

Etapa 9: Muktinath 3760m – Jomsom 2720m

Etapa 10: Jomsom 2720m – Kalapani 2530m

Etapa 11: Kalapani 2530m – Tatopani 1190m

Etapa 12: Tatopani 1190m – Waterfall Narchyang – Relax a Hot Spring.

Etapa 13: Tatopani 1190m – Ghorepani 2860m – Poon Hill 3190m –  Ghorepani 2860m

Etapa 14: Ghorepani 2860m – Poon Hill 3190m – Nayapul 1070m – Pokhara (bus)

Coses a tindre en compte durant el recorregut:

El recorregut del Annapurna circuit esta molt ben senyalitzat, unes marques vermelles i blanques ens porten de poble a poble sense cap problema. També hi ha unes marques blaves i blanques, que són els camins alternatius del circuit, que són opcionals. Per lo general no és necessari contractar un guia, ja que hi ha molt informació de les etapes i cada hora, hora i mitja o cada dues hores com a molt hi ha un poble on para a fer un té, dinar, sopar i querar-s’hi a dormir. Un guia pot ser útil si voleu saber alguna cosa més sobre la zona i cultura del lloc; tot hi així heu de triar bé el guia ja que no tots fan aquesta funció. La contractació d’un porter també pot ser de gran ajuda si és que la motxilla ha de ser un impediment per a poder fer al recorregut. De totes formes s’ha d’entrenar abans de vindre per no trobar-se sorpreses a mig camí.

És “obligatori” portar pastilles potabilitzadores d’aigua, ja que no pesen, el seu cost es poc elevat (uns 2 euros com a molt i n’hi ha per 100 litres) i és de gran ajuda no comprar productes que generin residus, com els envasos de plàstic o llaunes, ja que el sistema de residus a Nepal és inexistent i el que fan amb els plàstics i llaunes es cremar-los o tirar-los directament al riu. Per ajudar a conservar el medi val la pena consumir al mínim aquests productes. Les pastilles funcionen, les poses dins la cantimplora i al cap de mitja hora ja pots veure tranquil·lament, i a més a més, t’establies comprar aigua que cada cop es va encarint a mesura que anem pujant.

Ara si, aquí us deixem el nostre diari del circuit:

Etapa 1: A les sis i mitja del matí agafem un autobús des de la parada de busos turístics de Pokhara fins a Besi Sahar. Camí divertit on acabem tots els guiris del bus flipant perquè ens passem el trajecte pujant a gent i col·locant-la al mig del passadís i a la zona del conductor. Sort que era sense parades! El trajecte dura unes 4 hores, i a les onze i mitja ja rondem per Besi Sahar. Al baixar del bus decidim escurçar les primeres etapes amb jeep ja que part del camí passa per pista i t’acabes menjant la pols del bus i dels jeeps. Agafem un jeep juntament amb 12 persones més, i comença l’aventura forta del dia! Embotits com sardines ens estem unes 5 hores trotant per les seves “pistes transitables” fins a Chyamche, on el jeep es fa malbé per segon cop i dormim allí. En aquest punt decidim fer el trajecte ja caminant.

img-20161029-wa0013
Intentant arreglar el Jeep a prop de Chyamche.

Etapa 2: Comencem la ruta ben d’hora i amb moltes ganes. De Chyamche agafem el camí de trekk fins a Karte, i després pista fins a Timang. Ens acompanyen ponts i rius i molta vegetació tot el dia. Un dels poblets més bonics que trobem és Tal, a tenir en compte al marcar les parades, ja que dormir allí és una gran opció. La ruta és realment preciosa, encara que el dia acabi sent dur, de 9 hores i 1300m de desnivell positiu. A més, el final és matador, fem 500m amunt l’última hora. Això sí, les vistes des de Timang són increïbles, i la sortida del sol del dia següent ens ensenya ja el Manaslu, la primera muntanya gran que veiem. Ens quedem a la primera guest house que trobem d’una família jove molt agradable i que cuinen molt rebé. Una dutxeta amb really hot water al arribar també cura les penes i els mals. Al matí següent esmorzar de super campions!

DCIM100GOPRO
Creuant el riu Maryangdi Nadi; passat el poble de Tal.

Etapa 3: Avui toca ruta sobretot per pista, de Timang fins a Dhikur Pokhari, fent un desnivell positiu de 400m durant 7 hores. Trobem les vistes espectaculars del Manaslu al despertar i durant tot el dia ens acompanya Annapurna II. Es comença a notar el canvi de paisatge, sent una mica més rocós. Es nota més el fred, sobretot a la nit, ja que el dia es perfecte amb un sol radiant.

DCIM100GOPRO
Pujant a Pokhari.

Etapa 4: Etapa sencera per camí de trekk. Just passat Dhikur Pokhari pots triar entre anar per Lower Pisang, és pista suau fins arribar a Manang, o per Uper Pisang, que és el camí de trekk, molt dur, pujant fins a 3600m, amb pujades fortes, però val la pena per les vistes. Consell: després del poble de Nawal hi ha una forta baixada fins al petit poblet de Bhardoche, heu de triar el camí del costat del riu direcció al poble de Mugje i seguir per pista fins Manang. L’altra opció és seguir amunt per la muntanya que està marcada i tornar a fer una pujada molt dura fins a 3700m. Això sí, les vistes també són brutals. Nosaltres triem sense voler la segona opció i fem 9h amb dos pujades matadores. Arribem rebentats. Ens donem un súper premi i sopem pizza i “lasanya”, que per aquesta guest house és com unes tallarines.

DCIM100GOPRO
Vistes a la vall i a l’Annapurna II; des de Uper Pisang.
DCIM100GOPRO
Vistes a l’annapurna III i al Ganggapurna; aprop de Braka.

Etapa 5: Ens quedem a Manang i la teoria escrivia un dia tranquil i d’aclimatació, però la realitat ens porta a fer el Ice Lake a 4600m. Deixem motxilles al guest house i amunt s’ha dit, desnivell de 1300m de pujada i baixada. El camí és el típic camí nepalès que tira amunt quasi en línia recta, fent una pujada interessant que s’accentua per l’alçada. Comencem a notar els efectes d’estar ben amunt. Les vistes a Annapurna III i Ganggapurna són espectaculars, el llac en realitat està bé, però vaja…. direm que és un llac. Nota: quan arribes i estas fet pols, no et quedis al primer llac, és el segon a uns quants metres del primer que trobes. Arribem afamats a Manang i anem a la que ens diuen és la millor bakery del poble. Per sopar fem pizza i rosti a la mateixa guest house, Ganggapurna, on fem free room amb hot water depenent del sol però força bona cuina.

Fins a Manang és on arriben els jeeps per la “pista transitable”. És un bon lloc per pensar en l’aclimatació ja que estas a 3540m i hi ha forces sortides per fer, per aquest motiu molta gent i passa dues nits. Ja es nota en l’ambientillo que hi ha. Si no és vol fer la sortida a l’Ice Lake es pot anar al llac Ganggapurna, a un parell de miradors que arriben a 4000m i si es va amb 2-3 dies de marge es pot pensar pujar al llac Tilicho, que està a 4900m, que segur que val la pena.

DCIM100GOPRO
Sortida de sol des de l’hotel de Manang; Hotel Ganggapurna.
img_20161025_130757
Vistes al Ice Lake.
img_20161025_121848
Pujant al Ice Lake amb vistes a l’annapurna II.

Etapa 6: En aquesta etapa havíem pensat arribar a Ledar, a 4200m, i depenent de l’hora i de les forces decidir que fer. Ens plantem a Ledar a l’hora de dinar i decidim continuar fins a Thorung Phedi, a 4450m. El paisatge ja és d’alta muntanya, sense gaire vegetació i cap arbre, molt rocós i passant per una zona de despreniments que no fa gens de gràcia. Demà tenim pensat quedar-nos al mateix lloc per aclimatar-nos. Nota: tant a Thorung Phedi com a Thorung High Camp més val arribar-hi d’hora si es vol una habitació, sinó sempre es pot dormir en una habitació gran compartida amb lliteres.

DCIM100GOPRO
Els Annapurnes ens acompanyen tot el camí
DCIM100GOPRO
Atenció!! Perill d’esllavissades

Etapa 7: Dia d’aclimatació, pugem de Thorung Phedi 4450m fins a 5000m, passant per High Camp. Deixem les motxilles i xanet xanet anem fent. Ens trobem bé i decidim fer el pas el dia següent. Just abans d’anar a dormir descobrim que tenim un acompanyant a dins l’habitació, un ratolinet de muntanya demana el sopar. Perquè l’Alba està molt cansada que sinó faria guàrdia tota la nit! Nota important: primer dia que no dinem noodles.

img_20161027_114348
Arribem a 5.000m amb vistes increibles!
DCIM100GOPRO
El primer cop que estem a 5.000m.

Etapa 8: Avui és el gran dia, pujada al Thorung La Pass a 5416m i baixada fins a Muktinath a 3760m. Són quasi 1000 de pujada i uns 1600 de baixada. L’etapa és molt dura, sobretot per l’alçada i també pel desnivell. Esmorzem a les sis del mati i sortim sobre les set, som els últims en marxar. La gent sol sortir sobre les quatre de la nit per tenir marge de temps per arribar a Muktinath a una hora decent, per dinar o abans de que marxi el sol. A les deu i mitja arribem a Thorung La Pass molt dignament i a un bon ritme tenint en compte les circumstancies. Veient a la gent de lluny a la pujada es nota un “ritme walking dead”, quasi sense moviment. Fem les fotos de rigor i cap a baix, ara toca baixada matadora. No ens trobem ni neu ni gel per sort. A mitja baixada dinem els nostres noodles i seguim fins Muktinath, a l’hotel Bob Marley amb really really hot water, i per celebrar l’èxit del dia una burguer yak, gnochis, pizza i Gorka beer.

DCIM100GOPRO
Thorung La Pass
DCIM100GOPRO
Thorung La Pass
img_20161028_103046
Thorung La Pass
img_20161028_140837
Arribant al Muktinath.

Etapa 9: Avui toca etapa de baixada, tot el que puja, baixa. Sortim de Muktinath a 3760m fins a Jomsom 2720m. Fem etapa de 5 hores ja que el cansament acumulat passa factura. Comencem baixant per la pista fins arribar a caminar al costat del riu Kali Gandaki. L’únic encant que té aquest camí és veure el paisatge més típic de la regió de Mustang, molt sec i àrid. Anem pel costat del riu que passa pel mig de l’antiga gelera, sembla que estiguem passejant per la lluna. Un cop arribats al riu hi ha una gran plenuria-penuria que segueix el curs fins Muktinath. Solament hi ha un tram que vam poder fer per camí de trekk, trencant a l’esquerra després de passar pel poble de Jharkot fins a l’alçada de Ekle Bhatti, marcada amb blau i blanc. Avui el dia s’ha fet molt pesat i dur, així que per animar-nos passem de noodles i fem momos i rosti per dinar. Nosaltres no li vam trobar l’encant al poble de Jomsom, semblava com un poble de pas al tenir l’aeroport. El nostre consell és que si us queda temps i energia camineu una estona més i descanseu a qualsevol poblet després de Jomsom. Nota: Muktinath és un poble on molta gent agafa autobús fins a Jomsom o fins a qualsevol poble de la ruta, fins i tot acabant el trekking ja.

img_20161029_093058
Vistes al poble de Jharkot, amb paisatges típics de Mustang.
img_20161029_113730
Mustang en estat pur.
DCIM100GOPRO
Seguint el riu Kali Gandaki que ens acompanya fins a Jomsom.

Etapa 10: Sortim de Jomsom ben d’hora per arribar a Kalopani. L’etapa es pot fer de dues maneres; una és per la pista on passen autobusos, jeeps i motos (6 hores), i l’altre és seguir la ruta marcada pel camí del circuit (9 hores). Nosaltres cansats de pols i trànsit del dia anterior decidim fer el camí per la ruta original. Tot i que en el mapa no s’aprecia el desnivell, el camí sembla una muntanya russa, però xanet xanet anem fent. El camí és molt poc transitat, no ens trobem gairebé a ningú. Suposem que la gent sol fer-ho per la pista, caminant o en autobús. Tot i que el camí és molt dur, val molt la pena. Ens comencen ha acompanyar arbres i molt de verd, també gaudint de les vistes al Dhaulagiri durant tot el camí. Tots els poblets que ens trobem per aquesta banda ens han semblat preciosos, i gran opció per quedar-s’hi a passar la nit. Per la pròxima etapa ja pensem en Tatopani i el seu hot spring.

DCIM100GOPRO
Sortim de Jomsom!
img_20161030_122312
Comencem a veure verd amb vistes al Dhaulagiri.
img_20161030_144809
Una mica de pausa sempre va bé!

Etapa 11: Avui fem de Kalopani fins a Tatopani, nosaltres seguim pel camí del circuit. L’ etapa és tranquil·la sense gaires daltabaixos, encara que ens ha costat, estem cansats, amb butllofes i mal a tot arreu. El camí es molt selvàtic, molt verd i va seguint el riu, fet que crea uns paisatges increïbles. Em vist dos monitos i molts llangardaixos. Comença a fer molta calor durant el dia i per la tarda s’està perfecte. Demà tenim pensat dia de descans i banyet al hot spring. Sopem en un antrillo sense llum i mengem un spring roll de xocolata que esta boníssim.

DCIM100GOPRO
Despertar des de l’hotel See You, Kalopani.
DCIM100GOPRO
Poblet del Camí que porta a Tatopani.

Etapa 12: Dia de really relax, decidim passar el dia per Tatopani. Ens despertem tranquil·lament i fem un senyor esmorzar amb la calma. Fem una excursioneta sense pressa a una cascada al poble de Nerchyang, amb una stupa songoku style. Una parella de iaietes nepalís ens han ensenyat el camí al veure’ns perduts. Després de molta pujada i escales, semblants al primer badulake de la història, arribem. Fem les fotos de rigor per guanyar-nos el dinar i ens guarnim pel hot spring, que són unes aigües termals amb aigua realment calenta. Dia de relax complert. Abans d’anar a dormir l’Alba descobreix un ésser no identificat a l’habitació. Ens preguntem: és bitxo o fulla? Molt educat el bitxo fa un sorollet per donar la informació necessària. El fem fora molt cordialment.

DCIM100GOPRO
Water Fall;  Nerchyang

Etapa 13: Etapa sense gens de relax, molt dura. De Tatopani a Ghorepani i vista al Poon Hill, 2000m amunt en una etapa amb calor, alternant camí i pista i moltes, moltes escales. Dinem per novè dia noodles i arribem d’horeta a la guest house Hungry eye, amb really hot water i bon ambient. Al arribar a Ghorepani i deixar motxilles fem un té i ens animem a pujar al Poon Hill, però els 400m amunt es fan durs. El Poon Hill és un mirador espectacular amb vistes al Machapuchare, Annapurna South, Annapurna I i el massís del Dhaulagiri. Mirem vistes i anem en busca d’un croissant de xocolata. Sopem afamats pizza, vegetable fried rice i el millor rosti amb ou de tots.

DCIM100GOPRO
Tea Time, a prop de Ghorapani.
DCIM100GOPRO
Poon Hill per la tarde.
DCIM100GOPRO
Posta de sol al Poon Hill.

Etapa 14: Última etapa del circuit de l’Annapurna, de Ghorepani a Pokhara. Ens despertem a les cinc del matí per fer la visita obligada a la sortida de sol al Poon Hill. Ens abriguem molt, agafem frontals i ben adormits cap amunt. Al començar a pujar per les mil escales ens trobem la processó de turistes a l’estil walking dead. És el primer cop que ens trobem tant massificat el camí, no estem acostumats. Al Poon Hill veiem la millor sortida de sol de tot el camí. Després d’un bon esmorzar ens espera una gran etapa de baixada fins a Nayapul. El camí es fa llarg ja que hi ha moltes escales, molta calor i el nostre cap ja està a Pokhara. Un cop arribem a Nayapul parem un autobús de nepalís i toquen dues hores de mareig i tortura fins arribar a Pokhara.

DCIM100GOPRO
Sortida de sol al Poon Hill.
DCIM100GOPRO
Arribant a Nayapul.

Ara ja ho podem celebrar!!!

img_20161028_155208
Alba i Dídac

Altres trekking que hem fet a nepal:

11 dies per Langtang, Gosainkunda i Helambu trek

5 thoughts on “Trekking Annapurna Circuit!

 1. M’ha agradat molt, tant el viatge que esteu fent com l’edició de document. I, a més, tot el que heu escrit em servirà per si algun dia m’animo. Un petó molt fort i seguir viatjant.

  Liked by 1 person

 2. Genial!!! ´és impressionant !!!! molt ben explicat. Les vostres descripcions animen agafar la motxilla i fer camí cap aquí.
  Quina sort poder viure tot això!!!!
  Seguiu gaudint tan intensament com fins ara.
  MOlts petons!!!!!

  M'agrada

 3. Uau!! que xulo!! per cert els dos “monitos” que dieu que vau veure… no seria un mirall? que l’alçada és traïdora! 😉
  una abraçada i seguiu fent-nos enveja!! a passar-ho bé!
  records dels pepes

  M'agrada

 4. Anims nois
  Quina preciosa experiència
  He disfrutat seguint tot l’itinerari
  Molt ben explicat
  Gràcies x compertir tot el q esteu veient i vivint
  Una forta abraçada x tots dos

  M'agrada

 5. Que xula la descripció de tot el trecking!! Llegint-vos un es transporta! Una abraçada i continueu gaudint del camí!

  M'agrada

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s