Com moure’s per Nepal: transport

img_20161014_144354

 

A Nepal hi ha diverses formes de viatjar, amb avió, amb taxi o amb autobús, solament hi ha un tren que va de Janakhpur a la India, així que si no pares per allí no n’agafaras cap. Nosaltres vam agafar sempre autobús; hi ha de varies classes, els que són “cafeteres amb tres rodes”, furgonetes petites, autobusos locals i turístics.

Les furgonetes i autobusos locals són una gran experiència per conèixer la manera com es mouen els nepalís. Mai haureu vist tanta gent pujada dins, si porteu abric trieu-vos-el abans de pujar. El nostre consell és que agafeu aquest transport només en trajectes curts, ja que no existeixen parades i cada un baixa i puja quan vol, i un trajecte de 10 minuts pot durar fins a 30 o més. Hi ha dos treballadors dins el bus, el conductor i el que s’encarrega de cobrar, de cridar ben fort els llocs per on passara i d’encabir-hi tota la gent possible encara que no hi càpiga ni una agulla més. Recomanem també preguntar a gent nepalí el preu del trajecte ja que si no ho fas et poden cobrar el doble tranquil·lament. Us podeu trobar en algun moment que l’autobús fa una parada inesperada, us facin baixar i caminar una estona per després tornar a pujar, degut a que hi ha un control policial, tots passant per davant el control, la policia sense dir res i pujant a uns metres per altre cop posar-se en marxa amb tothom. De tant en tant, quan no hi cap ningú més també es pot pujar al sostre i gaudir d’una bona experiència. El preu de trajectes d’uns 30 minuts sol costar entre 15 i 20 rupies, dependrà del tipus de bus que trobeu, més distància hem pagat fins a 50rs.

DCIM101GOPRO
Trajecte Namobuddha – Dhulikhel al sostre del bus

L’autobús turístic és el que hem utilitzat per trajectes llargs. De Kathmandú a Pokhara, de Pokhara a Chitwan, Chitwan a Kathmandú i de Katmandu a Syafrubesi. Normalment no fan parades (és el que diuen quan ho compres), però dependrà de quin agafis, ja que el més probable és que faci unes quantes parades i també l’omplin fins als topes, cosa que emprenya una mica però no deixa de ser curiós com de sobte treuen tamborets i els posen al passadís per seure a la gent en fila. Els viatges solen ser pesats ja que les carreteres tendeixen ha estar fatal i sol haver-hi talls degut a les obres, despreniments o avaries/accidents. Solen parar per esmorzar i dinar en alguna àrea de servei (on hi ha gent que en 15 minuts es pot jalar un Dhal bhat gegant i seguir la ruta dignament amb tot el “traquetreo” de la carretera), en un racó sense res perquè si, per comprar el diari o per tirar la canya a alguna mossa que es troben pel camí, tot es possible. El preu d’aquests trajectes ens han sortit tots per 600rs, intenteu preguntar a uns quants llocs abans de comprar el bitllet per comparar.

Els taxis a Nepal no és que siguin gaire barats, de l’aeroport a Thamel està establert a 700rs, si camines una mica carrer de l’aeroport avall, direcció al centre, és més fàcil regatejar fins a 400rs. El consell que donem es que pacteu el preu abans de pujar i no pagueu fins que us deixin al lloc exacte on voleu anar; a vegades no saben el lloc exacte (per exemple l’hotel on tu vas) i et deixen en algun lloc que ells creuen, important: assegureu-vos de que és el lloc correcte.

L’avió, a Nepal hi ha varis aeroports, el principal és el de Kathmandú, seguit pel de Pokhara. Després n’hi ha varis de més petits com el de Jomson, Manang, Chitwan i Lukla on es poden agafar avionetes per desplaçar-se a ciutats grans. No sabem preus però a qualsevol agencia es pot trobar la informació.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s