Els temples d’Angkor

Els temples d’Angkor són el tresor de Cambodja, i ells ho tenen tan i tan clar, que fins i tot apareixen en la seva bandera nacional. Aquest lloc és catalogat com un dels descobriments més importants de tot el sud-est asiàtic, i així ho demostra sent el principal atractiu turístic de tot el país.

Són la màxima expressió del poder de l’antic imperi jemer, que va dominar gran part del sud-est asiàtic. Denominats Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 1992, són la construcció religiosa més gran de tot el món.

Angkor Wat
Temle d’Angkor Wat

Els viatgers que trepitgen Cambodja, o algun dels seus països veïns, solen incloure en la seva ruta aquesta parada, quasi obligatòria, si estan en aquest racó de món. I realment l’experiència val molt la pena, intentar perdre’s per tota aquesta zona, entre boscos plens d’arbres amb molta vida, intentant imaginar-se com seria la vida en aquest lloc, fa molts segles enrrere.

Una mica d’història

Angkor (que en sànscrit significa “ciutat”) era una regió del país on hi havia les diferents capitals de l’imperi Jemer en la seva època de més esplendor, poder i riquesa. L’imperi angkorià va dominar el sud-est asiàtic entre els segles IX i XV. Actualment, els monuments i temples es troben a pocs quilòmetres de la ciutat de Seam Reap, al nord-oest del petit país.

Amb el rei Suryavarman II, que va regnar entre els anys 1113 i 1150, començaria l’edat daurada de l’Imperi Jemer. Els temples d’Angkor són la principal herència de prosperitat d’aquest poble. Aquest rei va fer construir l‘Angkor Wat, el qual per decidir la ubicació va deixar anar un bou a pasturar, i el lloc elegit va ser on l’animal va estirar-se per reposar, ja que ell creia que els deus l’haurien guiat.

En un inici l’Imperi va ser fundat en l’hinduisme, religió que arribaria a l’època contemporània, encara que durant el segle XIII va arribar una religió nova des de Sri Lanka, el Budisme Theravada. D’aquesta manera, ambdues religions conviurien, igual que els seus elements arquitectònics i religiosos.

La decadència de l’Imperi Jemer té diverses teories, i encara és motiu de disscusions entre experts.

 • El 1431 els siamesos (antiga tribu xinesa que va arribar al sud-est asiàtic fugint dels mongols) van invair el país, van saquejar la ciutat sagrada d’Angkor i van acabar amb aquest poderós imperi. L’últim monarca angkorià, va abandonar la ciutat i es va establir a Phnom Penh, l’actual capital del país.

 • Els canvis climàtics i desastres naturals associats a inundacions o sequeres, són l’altra hipòtesi en la caiguda de l’Imperi. Uns investigadors de la Universitat de Cambridge, asseguren que una falta de pluges, junt amb el mal manteniment de les infraestructures hidràuliques que van construir per cultivar arròs, van ser els culpables de la seva fallida.

Malgrat tota la força del seu imperi, i haver tingut més de 20 mil habitants, Angkor va ser abandonada per tothom, excepte pels monjos, que continuarien fent pràctiques religioses dins l’Angkor Wat.

El seu redescobriment per part d’occident va ser l’any 1861 pel naturalista francès Henri Mouhot. L’any 1908 van començar les obres de restauració per part dels francesos fins a l’arribada dels Jemers Vermells. Acabada la revolta, es van continuar les obres fins a l’actualitat.

Siem Reap - Angkor wat (22)
Batalles esculpides a la roca

On es compren les entrades?

Les entrades es venen a Angkor Enterprise, situat a uns 5km del centre de Siem Reap i l’horari és de 5 del matí fins les 17:30 de la tarda. L’opció més senzilla per arribar-hi és amb un tuk tuk; el preu ronda els 5$, però també pots anar amb moto o bici si la teva intenció és aprofitar-la l’endemà per veure els temples.

Preus de les entrades

Hi ha diferents preus segons els dies que vulguis estar-hi; (informació del 14 de desembre 2017)

 • Entrada per 1 dia; (entrada motxillera) val 37$ i et dóna accés per un sol dia. Si compres l’entrada el dia abans a partir de les 16:45h, pots entrar per veure la posta de sol aquella mateixa tarda i gaudir de l’espectacle (és el que vam fer nosaltres).

 • Entrada per 3 dies; (entrada estic de vacances) val 62$ i pots entrar-hi 3 dies al llarg d’una setmana (7 dies). Creiem que és la millor opció si tens temps (i diners) i vols veure tots els temples tranquil·lament i sense pressa. Una bona idea si compres aquesta entrada és veure els temples de més a prop amb bici.

 • Entrada per a 7 dies; (entrada fanàtic) val 72$ i et dóna accés al recinte dels temples per 7 dies durant un mes. Si ets un apassionat de l’arqueologia, la història o la fotografia, aquesta és la teva entrada.

Considerem que el preu de les entrades és excessiu. A més a més, els preus els van pujant progressivament cada x temps, i no hi ha descompte per a estudiants. Tot i així, els temples estan ben cuidats, nets (considerant la quantitat de turistes que hi passa cada dia) i valen molt la pena.

Horaris

Els horaris dels temples principals són de cinc i mitja del matí fins a les cinc i mitja de la tarda. Hi ha algunes excepcions, que són poc rellevants. És possible entrar abans de la sortida del sol i s’ha de marxar finalitzada la posta de sol.

Per entrar als temples

Els temples d’Angkor són monuments religiosos i de culte, els quals hem de respectar. Per aquest motiu hi ha unes normes de conducta i de vestimenta a dins els temples que cal recordar (i fer-ho!). Em deixat aquest enllaç; Angkor Visitors Code of Conduct

 • Vestimenta

Cal anar amb les espatlles, escot, melic i genolls tapats, encara que faci una calor de 40ºC a l’ombra. En segons quins temples són molt estrictes i no sol haver-hi lloguer de roba per entrar, així de casa (com a mínim dins el temple), o pot ser que et quedis fora, i vist el que costa l’entrada, seria una cagada molt i molt gran.

 • Conducta

Encara que estiguis de vacances no cal entrar-hi amb una cervesa a la mà, ni amb la música del mòbil posada, ni cridant quan visites els temples, recorda que no estàs a la platja (tot i que tampoc fa falta que ho facis allí), ni estàs de festa (encara que t’ho sembli). Tampoc està permès escopir, tirar brossa ni escriure “amo a laura” a les parets dels temples. Dit d’una altra manera, respecte!

Com moure’t pels temples

 • A peu (0$): Descartem aquesta possibilitat per la distància i per la calor, no val gens la pena.
 • Bici (5$): Recomanem aquesta opció en cas que compris l’entrada de mínim 3 dies i vulguis visitar els temples xanet xanet.
 • Moto (10$): Recomanem aquesta opció per fer la volta gran, a la petita creiem que està prohibida l’entrada a motor per a turistes.
 • Moto elèctrica (10$): Opció ecològica per veure els temples de la volta curta, ja que la bateria té autonomia per a 40km. Només pot anar-hi una persona per moto.
 • Tuk Tuk (15-20$): El preu varia en funció de si fas la volta curta o la llarga. El conductor et deixa a l’entrada del temple i t’espera a la sortida. En aquest cas vam veure que valia la pena aquesta opció i vam fer els senyoritos durant tot el dia.
 • Taxi: Més car que els tuk tuk, però vas dins el cotxe amb aire condicionat.
 • Tours (10$): Es poden fer tours amb bicis elèctriques o amb mini vans amb més gent. Hi ha molts hotels que ho organitzen, l’inconvenient principal és que vas al ritme de la gent.
Tuk Tuk Driver
El nostre Tuk Tukero 😉

Visitar els temples

És difícil saber la superfície que ocupen i el número exacte dels temples d’Angkor, ja que és probable que encara n’hi hagi d’amagats. El que si sabem, és que actualment es diu que ocupen una superfície de 200 Km2. Conclusió: Els temples no te’ls acabes ni en 1, ni en 2, ni en 3 dies, i el que si pot passar és que acabis fart de tant veure temples. És important seleccionar els que vols anar a veure i pensar en el recorregut que vols fer.

Per sort (o no) hi ha dos circuits marcats que són els més populars i passen pels temples més importants i interessants, fent que sigui més fàcil organitzar la visita si compres l’entrada d’un dia (com nosaltres). L’únic inconvenient és que tot tothom fa el mateix circuit, és a dir, hi haurà gentada, segur.

El circuit curt té 30km aproximadament i el circuit llarg en té 50km. No són rutes gaire diferents, sinó que la llarga és una extensió de la curta, anant també als temples més allunyats. La curta, en canvi, va als més propers, que segons la nostra investigació són els que valen més la pena. Aquí podeu veure la foto amb la ruta vermella (curta) i la verda (llarga).

Siem Reap - Angkor wat (1)
Mapa del temples d’Angkor

Quin circuit val més la pena?

Això bàsicament dependrà de l’entrada que tinguis, ja que tot Angkor és espectacular, amb tres temples principals que no es pot perdre ningú, però aquests estan inclosos en els dos circuits.

 • Si tens l’entrada de 7 dies, suposem que ets un fanàtic de l’arqueologia, i per tant aniràs amb el teu llibre especialitzat, apunts, etc i segurament no llegiràs aquest post sobre els temples.

 • Si tens l’entrada de 3 dies, recomanem fer les dues rutes. Un bon pla és llogar una bici i en dos dies visites els temples de la volta curta (el circuit vermell), i un altre dia agafar una moto per anar als temples de la volta llarga, veus els més importants i fas esport ;).

 • Si tens l’entrada d’1 dia és més difícil decidir, ja que un vol aprofitar el temps al màxim. La nostra recomanació és que no t’hi capfiquis gaire, al final del dia acabaràs saturat de temples, facis la ruta que facis. A més a més, tant la ruta llarga com la curta passen pels tres temples destacats, així que no et deixes els més importants. Dit això, expliquem la ruta curta que és la que vam fer nosaltres i els motius que ens van fer decidir per aquesta.

DCIM104GOPRO
En algun racó de la volta curta

Volta curta al recinte d’Angkor Wat (30km)

Vist que teníem un dia sencer per veure els temples, ens vam decidir per la volta curta. El motiu principal és que a banda dels temples d’Angkor Wat i Angkor Thom, aquesta ruta també passa pel temple Ta Prohm (el temple menjat per la naturalesa) que ens feia molta gràcia. A més a més, el preu del tuk tuk és més barat si fas la curta (15 i no 20$) i al ser menys quilòmetres estàs menys estona a la carretera i més visitant els temples. La realitat però, és que a les 15h de la tarda ja estàvem saturats de tant temple i el que volíem era anar a descansar. Aquí expliquem els temples que vam visitar seguint l’ordre cronològic de la ruta.

DCIM104GOPRO

 • Angkor Wat

El vam veure dues vegades; la primera el dia anterior a la posta de sol, ja que vam comprar l’entrada a tres quarts de cinc de la tarda i l’endemà per veure la sortida del sol. Per la sortida de sol el nostre tuk tuk ens va dir que estiguéssim llestos a les cinc del matí, però vam arribar moooooolt d’hora perquè el sol no surt fins a les sis i mitja (o més). Cal ser previsor per les cues i el trànsit, però sense passar-se tu!

Angkor Wat
Temle d’Angkor Wat

L’Angkor Wat és el temple hindú i el monument religiós més gran del món. Va ser construït pel rei jemer Suryavarman II a principis del segle XII a la ciutat d’Angkor, la capital de l’Imperi Jemer. El temple va ser dedicat al Déu Vishnu. El seu nom significa “Ciutat Temple”. Sobre el 1177, Angkor fou saquejada pels txampa (enemics tradicionals dels jemer), i l’imperi fou restaurat pel rei Jayavarman VII, que va canviar la capital i va establir un nou temple estat a Ankor Thom i Bayon, respectivament.

La seva arquitectura combina dues característiques bàsiques de l’estil Jemer: el temple muntanya (representant el mont Meru) i el temple de galeries. El temple és admirat per la seva harmonia arquitectònica i grandària, i la gran ornamentació dels seus murs.

Aquest temple és l’únic de tots els temples d’Angkor que mai va ser abandonat del tot, ja que monjos budistes van continuar la seva vida religiosa aquí.

Sunrise Angkor Wat
Sortida de sol Angkor Wat, despertar-se d’hora té la seva recompensa

Després de la meravellosa sortida de sol (amb centenars de persones més), vam passejar i admirar el temple unes dues horetes. Intentar trobar raconets poc transitats per admirar en silenci aquesta meravella és essencial per gaudir-la bé, entre la naturalesa i els ocellets (i algun monito no gaire cabró!).

És possible pujar a dalt del temple per veure les vistes, però vam decidir no fer-ho quan vam veure la cua de turistes que hi volien pujar, una animalada.

Angkor Wat
Temle d’Angkor Wat
 • Phnom Bakheng

La segona parada va ser en aquest temple, i la veritat és que ens va decebre molt. No té gens d’encant, estava en construcció/restauració, i representa que el seu encant, i l’únic al·licient que té, és que està construït a dalt d’un turó i és possible veure tota l’esplanada amb els camps dels agricultors.

Aquest temple és conegut per les llargues cues que es formen per la gent que vol veure des de dalt la posta de sol. Té aforament limitat, així que hi ha gent que fa dues hores de cua per al final, res de res. De totes maneres, nosaltres creiem que NO val la pena, les vistes no són res espectacular, i la posta de sol no creiem que ho millori tant com per fer tres hores de cua! Però a causa del seu èxit, és un dels monuments més amenaçats d’Angkor, a la quantitat de visites que rep.

El temple és hindú i budista, amb la forma de temple de muntanya. Va ser construït a finals del segle IX, en el regnat del rei Yasovarman I.

Phnom Bakheng Wat
Vistes des de Phnom Bakheng

Complex d’Angkor Thom

L’antiga ciutat d’Angkor Thom, que significa “Ciutat Gran” es va iniciar a construir a finals del segle XII, impulsada pel rei Jayavarman VII, quan va recuperar el seu poder, entre el 1181 i 1219. Va ser el centre i la capital de l’imperi Jemer en els últims anys d’existència d’Angkor. A dins dels seus murs hi ha algunes construccions molt destacades, on la més important és el temple Bayon. Ocupa una superfície de 10 Km2.

 • Bayon

Aquest temple és un dels més espectaculars, i el més enigmàtic, de tot el recinte. El seu estat de conservació és molt bo, i el que més impressiona, són totes les cares gegants esculpides a les torres, que sembla que et riguin, que et mirin, que et segueixin, sembla que ho controlin tot des de fa molts i molts anys. Són cares que transmeten molta serenitat, i una gran sensació de pau. Ens ha encantat! Per aquest motiu aquest temple és, juntament amb Angkor Wat i el temple de la selva, els tres principals atractius, i formen les visites IMPRESCINDIBLES aquí a Angkor, Seam Reap, i Cambodja.

Bayon Temple
Bayon Temple

El més destacat d’aquest temple són les 54 torres, que estan decorades, cada una, amb quatre cares d’Avalokiteshvara, de fred somriure i amb gran semblança al rei, Jayavarman VII. En total són 216 cares gegants, que per tots cantons reparteixen poder i amabilitat. L’estil d’aquest temple és budista.

DCIM104GOPRO
Les cares del Bayon que no deixen mai de mirar-te
 • Baphuon

Aquest temple es coneix com el trencaclosques més gran del món, ja que abans del genocidi cambodjà, un grup d’arqueòlegs van desmuntar meticulosament el temple, però amb l’arribada dels Jemers Vermells, tots els seus estudis i mapes van ser destruïts. Actualment, encara es troba en restauració. Al costat est es va construir, al mur de contenció, un buda reclinat de 60 metres de llarg entre els segles XV i XVI.

És un temple hinduista de muntanya en forma piramidal, de cinc plantes i uns 25 metres d’alt, que representa al Mont Meru, i estava dedicat al Déu Shiva. Es va fer construir durant el regnat d’Udayadityavarman II, a mitjans del segle XI.

DCIM104GOPRO
Baphuon Wat
 • Phimeanakas

Es creu que la construcció inicial del temple fou a principis del segle X, durant el regnat de Yasovarman I, encara que a patit moltes transformacions importants durant tota la seva història.

El temple formava part de la seu real del monarca, que ocupava unes 14 hectàrees. La forma és de piràmide que es segmenta en tres nivells, accessibles mitjançant quatre empinades escales axials.

DCIM104GOPRO
Phimeanakas i senyora posant per la ocasió
 • Terrassa dels elefants

Situat al nord del Bayon, i amb una longitud de 350 metres, rep el nom gràcies als relleus que apareixen d’elefants a la seva base.

Principalment, aquesta terrassa, s’utilitzava com l’escenari de les ceremònies reals després d’un èxit en la batalla. El rei es situava al mig i veia la marxa militar dels seus soldats.

Elephants terrace
Elefants esculpits a la roca
 • Ta Phrom

Per nosaltres, aquest és el temple més espectacular i magnífic de tot Angkor. I sense dubte, molta gent pensa com nosaltres, ja que entra al “top tres” dels temples més coneguts. És el famós temple que encara no ha estat “rescatat de la selva”, i es va escollir per ser l’exemple de com es van trobar els temples d’Angkor pels occidentals a finals del segle XIX. El Ta Phrom, realment, ofereix una impactant combinació de ruïnes i naturalesa, on es veu com la prepotència de l’home, mai dominarà la força de la nostra terra, de la naturalesa.

Ta Phrom
Arbre menjat-se el temple

El seu nom original fou Rajavihara, que significa “Monestir Real”, ja que el temple era un monestir budista que allotjava a unes 12.000 persones. El temple el va encarregar construir el rei Jayavarman VII, que el va dedicar a la seva mare. Després de la mort del rei, el segueix Jayavarman VIII, que adopta la religió hinduista, qui destruirà, canviarà i augmentarà el temple. Pertany a l’estil del Bayon, a l’últim gran període de l’imperi Jemer.

DCIM104GOPRO
La Natura Guanya

S’ha de dir però, que el temple, encara que no ho sembli, si ha experimentat obres de manteniment, tallant arbres que creixien dins el recinte, i apuntalant i estabilitzant estructures que amenacen en caure.

DCIM104GOPRO

 • Banteay Kdei

L’última parada és aquesta, i suposem que per aquest motiu la motivació per investigar i descobrir tots els raconets es troba bastant sota mínims… Això si, vam gaudir d’una estona molt tranquil·la, gaudint del silenci, la soledat, de la natura i de les granotetes.

És un temple budista que es va aixecar al bell mig d’un recinte emmurallat, just al mateix lloc on n’hi havia un d’anterior, del segle X. Poca documentació hi ha, el que si sabem, és que es va desenvolupar durant el regnat de Jayavarman VII (1160-1219) i del seu successor, Indravarman II (1219-1243).

DCIM104GOPRO

On menjar

Per tot el recinte hi ha paradetes de menjar, sobretot a les sortides dels temples, i també alguna zona de restaurants, aquests últims amb preus guiris. El que recomanem és anar a buscar les paradetes de menjar d’entrepans, que per un dòlar i mig pots menjar un entrepà de truita força decent, i les paradetes de fruita, on pots menjar pinya, mango, coco… talladet ja, molt refrescant a bon preu. No t’oblidis de portar aigua i alguna cosa per picar, el recorregut és llarg i fa força calor.

2 thoughts on “Els temples d’Angkor

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s