Guia de Cambodja Xanet Xanet

El Regne de Cambodja es troba ubicat al centre-nord de la regió anomenada sud-est asiàtic, limitant al nord-est amb la famosa i turística Tailàndia, al nord amb Laos, a l’est amb Vietnam i al sud-oest amb el golf de Tailàndia fins a l’oceà Pacífic. La seva capital, i ciutat més poblada, és Phnom Penh.

El nom del país, Cambodja, prové de l’antic imperi Jemer, Kambujadesa o Kambuja. Des de la seva independència el 1953, el seu nom oficial ha canviat en diverses ocasions. Les més destacades:

  • Entre 1975 i 1979 es va anomenar Kampuchea Decocràtica, estan sota la dictadura de Pol Pot i els Jemers Vermells. En aquesta època es va dur a terme l’horrorós Genocidi Cambodjà.

  • Regne de Cambodja des del 1993, amb la restauració de la seva monarquia.

Sunset Ang

La història de Cambodja

Entre els segles IX i XIII la civilització Jemer va viure la seva època daurada. El regne de Kambuya governava extensos territoris, des de la seva capital, a la regió d’Angkor, fins al riu Mekong. El seu territori, a banda de l’actual Cambodia, englobava la zona oriental de Tailàndia, el sud de Laos i part meridional de Vietnam. Però a causa de varis motius (l’agressivitat dels pobles veïns i el deteriorament del sistema d’irrigació dels camps), va començar la seva decadència fins al 1431, quan els tailandesos van capturar la ciutat i el rei jemer va escapar cap al sud del país.

Després de segles de decadència, Cambodja va entrar en protectorat francès l’any 1863, formant la Indoxina francesa, juntament amb Vietnam i Laos. Els cambodjans tenien unes males condicions de vida, sense ser representats a les administracions i amb el govern controlat per xina.

El país, però, va poder declarar la seva independència el 1953, després de l’ocupació japonesa en la Segona Guerra Mundial i la Guerra d’Indoxina.

L’arribada dels Jemers Vermells amb el nom oficial de Kampuchea Democràtica, liderats per Pol Pot, entre l’any 1975 i el 1979, va portar el país a la misèria. El 17 d’abril del 1975 va prendre el poder quan Phnom Penh va “caure” a les seves mans. En aquests anys un quart de la població cambodjana va morir a les seves mans, tant per epidèmies, fam, tortures i assassinats. Va ser el genocidi cambodjà, que volia tornar a “l’any zero” al país, destruint les ciutats, la civilització urbana i la cultura. Volien una economia únicament agrària i un control militar sobre la població civil.

Aquest període va acabar després de 17 dies de guerra entre els Jemers Vermells i Vietnam. De totes maneres, els Jemers Vermells van continuar com a guerrilla aliada a EEUU i Xina fins al 1989, quan aquests van deixar de donar suport. El 1991, amb els Acords de París, es deixava la presència de l’ONU al país fins al 1993, amb la celebració d’eleccions. Amb aquest procès, es posava fi al conflicte cambodjà en la fase de baixa intensitat.

El 1993 es va establir el Regne de Cambodja amb el príncep Sihanouk com a rei. El 2003 el rei va abdicar i el seu fill, Norodom Sihamoní va ser elegit pel Consell Real com a successor.

Per nosaltres, és important conèixer una mica la història dels països que visitem per poder entendre’ls millor. En aquest cas concret, és indispensable saber la terrible història recent de Cambodja, per poder intentar entendre i comprendre la seva actualitat, la seva gent, els seus carrers.

La Cambodja actual

A partir del 1999, després de 30 anys seguits de guerra, l’economia cambodjana va començar a progressar. El turisme ha estat la indústria que més ha crescut al país des del 2000. També s’han trobat reserves de gas i petroli en les seves aigües. De totes maneres, el desenvolupament de l’economia després de dècades de guerra continua sent el seu gran repte.

La població cambodjana té poc accés a l’escolarització, sobretot a les àrees rurals, i falten infraestructures bàsiques. El país està vivint encara en una “postguerra”, amb molta pobresa i atur. A més a més, per desgràcia, l’explotació i prostitució infantil són problemes molt greus en algunes zones del territori. El 70% de la població és menor de 25 anys i el 90% del país prové de l’ètnia jemer, sent un país molt heterogeni en aquest aspecte.

La religió oficial és el Budisme Theravada, encara que amb un fort element hinduista, a causa de la llarga història hindú del país. Amb l’arribada dels Jemers Vermells, hi va haver una prohibició religiosa, amb una decadència de la fe. Actualment Cambodja és un país amb llibertat de culte, però hi ha censura de propaganda religiosa.

La nostra ruta per Cambodja

Cambodja és un petit país al qual hem conegut i recorregut al llarg de 30 dies. La primera parada va ser Ban Lung, on vam saltar de cascada a cascada i ens vam banyar a un bonic llac volcànic. Seguidament vam trepitjar la capital del país, Phnom Penh, una parada imprescindible per conèixer el terrible passat recent de Cambodja anomenat Genocidi cambodjà. La tercera parada va ser Kampot, on amb una moto vam recórre els seus voltants sense saber gairebé el motiu. Una nit vam passar a Sihanoukville, una ciutat a la vora del mar que no recomanem gens. Això si, des d’aquí agafem un petit vaixell pescador que ens porta a la Lonley Beach, a la illa de Koh Rong, on passem setze dies fent un workaway al paradís. L’última parada del país la fem a Siem Reap, i als espectaculars temples d’Angkor.

DCIM104GOPRO

Visa

Cambodja és un país amable amb els turistes, ja que pots tramitar el visat al mateix aeroport o a les fronteres terrestres principals. Només necessites una fotografia de carnet i el passaport amb una validesa, de mínim, 6 mesos. El preu del visat, si entres per aeroport, és de 30$ i l’estada és per a 30 dies; si entres per frontera terrestre, és una altra història.

Les fronteres terrestres són molt corruptes per aquestes contrades, i a part de cobrar-te els 30$, també et cobren el paper del visat 6$ i el segell per entrar 2$, tot regatejable si tens el temps (i sobretot la paciència) per esperar. Entres al país amb la sensació que t’estan robant, ja que t’acaba sortint per 38$. Per aquesta raó molta gent opta per pagar 40$ al conductor del bus i mentre t’esperes al bar de l’altra banda de la frontera, ell et tramita la visa per tu.

Recomanem portar dòlars americans per travessar la frontera, 40$ està bé, ja que si portes una altra moneda, ells et fan un canvi moooolt dolent i encara et pot sortir més car.

Moneda

La moneda oficial de Cambodja és el Riel, però tots els preus estan en dòlars americans i es pot pagar amb les dues monedes, suposem que així és més difícil regatejar. Quan vam anar el canvi era d’1€ per 5.000 riel, i 1$ per 4.000 riel, així que necessites ser ràpid mentalment per saber el preu.

La nostra experiència amb els caixers automàtics és un desastre, pensàvem que podíem treure riels però només vam poder treure dòlars i ens van cobrar 20€ de comissió… sense avisar! Recomanem anar al banc amb la targeta de crèdit i el passaport i treure directament, de la mateixa manera que si vols canviar de moneda, surt molt millor al banc.

Quan visitar Cambodja?

El clima de Cambodja és similar al dels seus països veïns, marcat per l‘època de pluges i monsons, de juny a octubre, i per l‘època seca, d’octubre a maig, sent els mesos d’abril i maig els de màxima calor. La millor època per visitar el país és d’octubre a novembre, i l’època alta comença al desembre fins al febrer o març.

Transport

El transport principal que hem utilitzat és l’autobús i la mini van, que connecten amb els principals destins de tot el país. Pels desplaçaments llargs hi ha sleeper bus, i pels curts, mini vans molt cutres que sembla que hagin de bolcar a cada revol. És habitual trobar a les guest house o restaurants cartells amb els preus i horaris de busos i normalment et passen a buscar pel mateix hotel. Tot i així, recomanem anar a la mateixa parada (si la trobes) i comprar el bitllet directament, sempre surt molt més econòmic. Per trobar les parades d’autobús a les ciutats (i els preus de referència) hem fet servir ComboTiket i 12go, buscador d’empreses de transport a Cambodja.

Tuk Tuk driver phnom penh

Allotjament

Els preus dels allotjaments econòmics ronden els 7$- 8$ l’habitació doble, encara que en certes localitats pot costar trobar una habitació per menys de 12$. Les habitacions solen ser grandetes, netes, amb wc privat i ventilador. Sempre hem anat sense reserva, ens agrada buscar sobre el terreny, però si que hem buscat alguna referència a Booking i Agoda per tindre una idea de per on començar a buscar.

Menjar

El menjar de Cambodja segueix sent a base de noodles (sopa o saltejat) i arròs (saltejat). També hi ha molts plats tailandesos com l’amanida de papaia i curris varis.

Els seus plats típics són la sopa Slam Machu o la Tom Yum. Un dels seus plats estrella amb carn és el Loc Lac. El preu del menjar és més car que als seus veïns; els plats ronden entre els 2 i els 4$, i la curiositat és que el preu del menjar occidental és similar al del menjar local, o la diferència és molt petita. Els únics plats econòmics que hem pogut fer (els típics de 1$ el plat) han estat als mercats locals de les grans ciutats, molt de batalla.

Despeses

En total, dels 30 dies que hem estat a Cambodja, 15 dies han estat fent workaway, i per tant les nostres despeses han disminuït considerablement. Per aquest motiu us deixem la nostra mitjana diària de despeses tenint en compte els workaway, sent el total entre 30 dies, i sense tenir en compte els workaway, sent la divisió entre 15 dies.

Despeses dels 30 dies

  • Transport: 2,1€ persona/dia. No hem utilitzat cap avió intern en la nostra ruta pel país, fet que vol dir que hem utilitzat bàsicament autobús i mini vans (intentant sempre que fos públic, encara que també hem utilitzat agència) i algun tuk tuk. Els dos vaixells ens han sortit gratis a causa del workaway.
  • Menjar: 3,1€ persona/dia. Hem menjat en llocs autèntics i econòmics quan ha estat possible, i algunes vegades hem menjat en restaurants per turistes. Mengem vegetarià, però la diferència de preu entre amb o sense carn/peix no existeix gaire.
  • Allotjament: 1,4€ 3€ persona/dia. Nosaltres anem als llocs més barats que trobem, amb l’única excepció de si hi ha companys de pis o la probabilitat de trobar-ne és molt alta. En aquest cas, anem al segon més barat. En transport nocturn solament hem viatjat una nit.
  • Turisme: 1,4€ persona/dia. L’entrada a Angkor és caríssima! Per la resta intentem no entrar a massa llocs, solament els que ens interessen de veritat.
  • Varis: 0,95€ persona/dia. Aquí incloem productes d’higiene i també aigua, sucs, refrescos, cervesa…
  • Comissió: 0,4€ persona/dia. Desgraciadament, el caixer ens va timar el primer dia.
  • Són 9,35€ dia per persona

Despeses en 15 dies

Bàsicament, han estat el doble de les anteriors, fent que la mitjana ens surti molt alta, quasi la més alta de tot el viatge.

Són 18,7€ dia per persona

One thought on “Guia de Cambodja Xanet Xanet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s